Hungarian (formal)English (United Kingdom)Italian - Italy
Your Cart is empty!
Sizing guide

Segíthetünk?

info@livinghistory.hu

Bánki Hajnal
+36 (70) 947-5391

Németh Ádám

Munkanapokon: 8:00-19:00

100% 10 napos pénzvisszafizetési garancia
Páncéltörténet
Mi köti össze I. Erzsébet angol királynőt és gróf Széchényi Istvánt?
There are no translations available.

A válasz igencsak prózai. A vízöblítéses wc.

Ugyanis 1596-ban Sir John Harington mutatta be I. Erzsébet angol királynőnek az első vízöblítés wc-t. Persze a wc öblítő már jóval korábban, a minósziak idejében is létezett, de az angolok számára ez akkortájt csodálatos dolognak számított. S bár Harington hamar elveszítette a népszerűségét az udvarnál, de a találmánya azóta is az angolok hírnevét öregbíti, hiszen mi magyarok is csak angol wc néven emlegetjük.

vizobliteses_tronszek

Egy újraálmodott, középkori hangulatú wc

Több évszázadnak kellett még eltelnei ahhoz, hogy 1840-ben amikor is Széchenyi István a cenki kastély felújítását követő házavató ünnepségen a nemes urak és hölgyek (pl. Deák Ferencet, Klauzál Gábort, Batthyány Lajosot és Eötvös Józsefet) csodálattal adózhassanak az olyan nagyszerű technikai újítások sorának, mint amilyen az angol wc is volt.

szechenyi_istvan_angol_wc

Széchenyi István bemutatja az angliai útja során "felfedezett" angol wc-t a Hídember c. filmben

 
Gambesonok a XIV.-XVI. századig
There are no translations available.

Folytatódik a gambesonos cikksorozatunk. Most az érett középkort, a kora reneszánsz-t és érett reneszánszt vesszük górcső alá.

Read more...
 
Gambesonok az ókortól a XIII. századig
There are no translations available.

Ebben a cikkben azzal fogunk foglalkozni, milyen korszakokon, milyen változásokon mentek át a harci vértezetek alá, vagy önmagukban viselt textilvértek az ókortól a kora-újkorig. Reméljük mindenki talál neki való újdonságot a korszakok közt.

Read more...
 
Gambesonok használatban
There are no translations available.

Ami a vas alá kell

A „gambeson” valójában nem más, mint egy gyűjtőnév. A különböző páncélok alatt viselt, vagy a keményebb páncélokat (jobb híján) helyettesítő nyugati textilvértek neve. Formája a hosszú évszázadok alatt mindig változott. Hol rövidebb lett, hol hosszabb, hol egyszerűbb, hol cifrább. A lényeg azonban a hosszú idő ellenére sem változott: párnázott felületet képezni, ami a keményebb vért által felfogott ütés energiáját elnyeli.
Sok kezdő hagyományőrző botor módon elköveti azt a hibát, hogy ezt a nem túl látványos, de sokszor kényelmetlen darabot kifelejti a felszereléséből. Ezt a kényelmességet pedig azon nyomban megbánja, amikor az első csapást kapja a pólóra vett kapcsolt láncingére. Azonban sok tapasztaltabb hagyományőrző sincs vele tisztában, mire kell leginkább figyelni egy bélelt kabát vásárlásánál vagy megrendelésénél.

Read more...
 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 3