Hungarian (formal)English (United Kingdom)Italian - Italy
A kosarad jelenleg üres!
Mérettáblázat

Segíthetünk?

info@livinghistory.hu

Bánki Hajnal
+36 (70) 947-5391

Németh Ádám

Munkanapokon: 8:00-19:00

100% 10 napos pénzvisszafizetési garancia
Histórikus konyhanyelvi kislexikon receptekkel

Beinschrothné Docsa Katalin FB postja alapján

Középkori konyha

KISLEXIKON

áldos: hosszú levű áldozati étel

üstöny: rövid levű áldozati étel

töltelény: káposztalevélbe vagy tésztába töltött darált alapanyag

kötöny: bélbe töltött darált alapanyag

párolány: párolt készítmény

föstölény: füstölt készítmény

sütény: sült húsbaligány: párolt, darált hal összedolgozva más alapanyagokkal

zöldelény: zöldségkeverény: friss salátakészítmény

nyárád: ízesített, friss zöldséglé

mézelény: tészta alapú édesség

kelény: lapos, lángosszerű kenyér

gyurány: tészta

monyád: galuska

csipetkény: csipetke

szömörcsög: gombóc

ízelény: mártás

gyöket: fűszerkeverék

ötükény ízek: pentaton ízek, az öt alapíz együttes megjelenési formája

napkirályvirág: krizantém

fejlevelű: káposzta

pirosgyökerű: cékla

gyökfű: petrezselyem

hagymafű: metélőhagyma

tündérfű: rozmaring

tökörke: cukkini

hungyök: koriander

sáfránygyömbér: kurkuma

vizibúza: rizs

turfű: majoránna

tikmony: tojás

A gyöketek az ősi konyhánk ízvilágának lelkét alkották.Ízesítő koncentrátumoknak is nevezhetők.

HUN GYÖKET

sárga színvilág, sejtelmesen összecsengő, férfias ízek: 1/1 rész gyömbérgyökér, 1/1 rész vöröshagyma,, 1/1 rész fokhagyma,, 1/2 rész hungyök gyökér és levél, 1/6 rész sárga citromhély, 1/5 rész friss kakukkfű, 1/10 rész fiss tündérfű, 1/10 rész sárga napkirályvirág-szirmok, 1/10 rész bors, 1/20 rész kömény, 1/20 rész szerecsendióvirág, 1/20 rész sáfránygyömbér, 1/20 rész szegfűszeg,1/20 rész só.

AVAR GYÖKET

enyhén pirossas színvilág, kellemesen édes-savanykás, illatos trópusi fűszerekkel vezetett harmonikus ízvilág: 1/1 rész gyömbérgyökér, 1/1 rész lilahagyma, 1/1 rész fokhagyma, 1/2 rész sárgarépa, 1/4 rész cékla, 1/4 rész hungyök gyökér és levél, 1/6 rész sárga citromhéj és citromlé, 1/5 rész bazsalikomlevél, 1/5 rész friss citromfűlevél, 1/5 rész bors, 1/20 rész fahéj, 1/20 rész szegfűszeg, 1/20 rész csillagánizs, 1/20 rész piros rózsaszirom, 1/20 rész pipacsvirágszirom,1/20 rész só.

MAGYAR GYÖKET

élénkzöld színek, markáns ízek, gazdagon használt friss fűszerek jellegzetes ízvilága: 1/1 rész gyömbérgyökér, 1/1 rész zöldhagyma szárával vagy vöröshagyma, 1/1 rész zöld fokhagyma szárával, 1/4 rész zölduborka, 1/1 rész hungyök gyökér és levél, 1/6 rész zöld citromhéj, 1/6 rész friss tárkony, 1/10 rész friss lestyán, 1/10 rész friss zellerlevél, 1/20 rész friss majoránna, 1/20 rész friss kapor, 1/20 rész tormagyökér és levél, 1/20 rész csomor, 1/20 rész só.

A legfontosabb alapanyagok, amelyeket az ételekhez használtak a honfoglalás korában és az Árpád-korban:

Húsfélék: marha, sertés, juh, kecske, ló, baromfi, hal és vadak.

Tejtermékek, tojás.

Gabonafélék: tönkölybúza, alakor (ősi pelyvás búzafajta), köles, árpa és rozs.

Konyhakerti növények: csicseriborsó, lencse, lóbab, zab, rozs, hajdina, fokhagyma, káposzta, sárgarépa, petrezselyem, sóska, spenót, cékla, karalábé, torma és zeller.

Gyümölcsök: alma, körte, meggy, cseresznye, szilva, szőlő, csipkebogyó, som, kökény, szeder és áfonya

Fűszerek: só, csombor (borsikafű), tárkony, kakukkfű, szurokfű, kömény és lestyán

Édesítőszer: méz és nádméz(ezt én adtam hozzá Kata).Italok: forrásvíz, bor, árpasör, kumisz (erjesztett kancatej).