Hungarian (formal)English (United Kingdom)Italian - Italy
A kosarad jelenleg üres!
Mérettáblázat

Segíthetünk?

info@livinghistory.hu

Bánki Hajnal
+36 (70) 947-5391

Németh Ádám

Munkanapokon: 8:00-19:00

100% 10 napos pénzvisszafizetési garancia
Toledói Eleonóra temetési ruhája

Három Toledói Eleonórát (és fiát) ábrázoló Bronzino portré 1543 és 1550 között (Prága, Firenze és Pisa)

Toledoi_Eleonora_1543_-_Bronzino Toledoi_Eleonora_1545_-_Bronzino Toledoi_Eleonora_1550

Eleonóra ruháját 1857-ben a Medici kripta első felnyitásakor fedezték fel. A sírban egy 36 és 46 év körüli nő csontvázát találták meg, aki kb. 158 cm magas lehetett, és a leírások alapján nagy valószínűséggel azonosították Toledói Eleonóraként.

Az biztos, hogy a hajdan volt nemes hölgy gazdagon öltözködött. Gazdag ruházatban, p egész pontosan egy szatén mellényben, szegélyes szoknyában, ez alatt  pedig egy bársony mellényben találták meg. (A lelet feltételez egy bársony alsóruhát is. Ez a feltevés azon alapulhat, hogy a bársony mellény neka szatén ruha alá való futásából arra következtettek, hogy egy teljes ruha volt ott). Viselt  ezen kívül egy piros kötött selyem harisnyát is melyet forditva vett fel. Valamint egy gyöngyökkel diszitett hajhálót is (a háló mára megsemmisült). Feltételezhető, hogy a hajháló azok közül való volt, melyeket a Bronzio portrékon viselt. Ezért gondolja néhány későbbi kutató, hogy azt a ruhát viselte, amelyet a Bronzio által 1545-ben festett képen.

Toledói Eleonóra egy Bronzino festmény után készített portrén

Toledoi_Eleonora

Az öltözék világos árnyalatú szaténból készült. (Egyes vélemények szerint sárga, mások szerint pedig fehér). A mellény eredetileg vászonnal volt bélelve, de mára kevés maradt meg belőle. A mellényre és a szoknyára is arany szálakkal hímzett barna bársony szegélyeket varrtak. Jobban megmaradtak, mint a tényleges szatén. Az erőteljes formájuk lehetővé tette a szoknya formájának rekonstrukcióját. A szoknya nagy része régen szétesett és a megmaradt darabok is törékenyek voltak. A mellény is hasonló törékeny állapotban volt, azonban a hát része jobb állapotban volt, mint a mellrész. Először azt hittem a holttestet megfordították valamikor. De elolvasva a sír jelentést rájöttem, hogy a bomló test és a testnedvek segítettek megőrizni a mellény jobb állapotát hátul, mint a ruha többi részét. A zsinórok lyukai eredetileg réz gyűrűkkel voltak megerősítve. Azonban ezek mára szétestek. A vállpántok nagy része a mellény hát oldalából indulnak ki. A mellény első része egy V alakban végződik. Ennek a V alaknak pedig van egy megfelelője a szoknya tetején levő szegélyen. A szoknya egyenes anyag szabott téglalapokból készült, ezek közé vannak beillesztve háromszög alakú betoldások az oldalakon. Ez adta a teljességet a szegély körül, valamint egy szűkebb kinézetet deréktájon.

Ennek a temetkezési ruhának a mellényén a fűzők hátul illetve oldalt találhatók. Ez tipikusan firenzei módszer. Az egyik oldal teljesen szakszerűen van befűzve. A másik oldal viszont teljesen véletlenszerűen van átfűzve csupán néhány lyukon. Ez, kombinálva a kifordított harisnyával amiatt lehet, hogy a hercegnő maláriában hunyt el. Valamint tüdőbajtól szenvedhetett és a hölgyek, akik előkészítették a holttestét féltek, hogy a megfertőzőldnek. Ruha ujjaknak semmilyen nyomát nem találták. Talán nem is voltak ujjai, vagy csak egyszerűen nem voltak feltéve. Nem találtak nyomokat szalagokra vagy fűzőlyukakra a vállakon. Ami jelentheti azt, hogy a felsőruha alatti való hordásra szánták ujjatlanul. A temetkezési ruha összhangban van egy leírással a Medici Guardaroba-ból. Egy ruha mellénnyel és szoknyával fehér szaténból és egy barna szalag ezüsttel és arannyal hímezve arany szegéllyel. 1562 augusztusában szállították ki, 4 hónappal a hercegnő halála előtt. Ez volt az utolsó ruha, amelyet neki készítettek. Nincs feltüntetve a hercegnő halála után készült leltárban a „Moda a Firenze” alkotói szerint. Ami komoly bizonyítékul szolgál arra, hogy ez valóban az ő temetkezési ruhája.

Eleonóra ruhája

Toledoi_Eleonora_fztt_mellnye_-_ellnzet Toledoi_Eleonora_fztt_mellnye_-_htulnzet

Toledoi_Eleonora_ruhja_1

Toledoi_Eleonora_ruhja_2

A szatén ruha alatt egy piros bársony mellényt hordott, amely elől 18 kapoccsal volt összekapcsolva. Nem volt benne merevítés és az alsó mellény használata sem bizonyított. Talán merevítőként szolgálhatott vagy meleget adott a hideg téli napokon. Bármi is az igazság, valószínűleg utólag került a holttestre, ahogyan a hercegnő rohamosan soványodott élete utolsó éveiben. Utolsó használatkor a bársony mellény nem volt összefogva a kapcsokkal. Ehelyett a két fele egymásra volt hajtva körülbelül 5 centiméteres átfedéssel. Valószínűleg azért hordták, hogy kitöltsék a szatén mellényt.

Eleonora bársony mellénye

toledoi_eleonora_mellenye

Ami Eleonora magasságát illeti, az egész attól függ, hogy a  szoknya felhajtása hogyan fut körbe a szegélyen. Ez úgy szintén megfigyelhető  a vörös Pisa ruhán a kortárs spanyol divatban. Ez azt sugalmazza, hogy a szegélyhez a szoknya végleges hossza állítható volt a  magastalpú cipőhöz (ang. chopine ol. zoccolo). A szoknyá leengedésével a ruha egy körülbelül 170 centiméteres nő magasságához illik. Ami eléggé magasnak számít egy mediterrán reneszánsz nőhöz. A felhajtott szoknya ellenére körülbelül 168 cm magasságot feltételezhetünk.  Eleonora csontjainak elemzése kimutatta, hogy nagyságrendileg 156 cm magas lehetett. Ez azt feltételezi, hogy  még akkor is magas talpú cipőt hordott, amikor a szoknya fel volt hajtva. Tehát a felhajtás teljességgel díszítő jellegű volt.

Magas talpú vagy gólyaláb-cipő Firenzéből (ang. chopine, ol. zoccolo)

chopine

Rekonstrukciós rajz

toledoi_eleonora_ruhaja

Hímzés

Toledoi_Eleonora_ruhja_-_hmzs

Eleonóra kötött selyem harisnyája

Toledoi_Eleonora_kttt_selyem_harisnyja

Restaurátorok fényképezéshez terítik ki a ruha maradványait 1983

1983_Restauratorok_teritik_ki_a_ruhat

Eleonóra temetési ruhája jelenleg a firenzei Pitti Palotában berendezett Galleria del Costume-ben látható.

További információk:

Digital Archive/Photographic documentation: Conservation of the Medici Burial Clothes